Mina böcker


Här ser du en förteckning över några av mina böcker. Jag debuterade 1990 på Albert Bonniers förlag med romanen “En bil åt Mister Singh”. Under årens lopp har jag gett ut romaner och fackböcker på flera olika förlag. Sedan några år tillbaka publicerar jag på mitt eget förlag Ethno Press. Här kan du köpa mina böcker:

https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=Bengt%20G%20Nilsson



Israel och hennes fiender


Våren 2020 kom“Israel & hennes fiender”. Det är min berättelse om konflikten mellan Israel och palestinierna, men även min uppgörelse med mina tidigare ståndpunkter i den frågan. I boken ger jag hela bakgrunden till konflikten, flyktingfrågan och de otaliga försök till fredsöverenskommelser som har gjorts. Innehåller intervjuer med israeler, palestinier och svenskar som på olika sätt är inblandade i denna vår tids största utrikespolitiska stridsfråga.


Några pressröster:


”Den förtjänar högt beröm. Den är lättläst, instruktiv, allt igenom fängslande från början till slut.”

(Per Wästberg, författare och ledamot av Svenska Akademien.)


”Lättläst, driven, personlig och laddad med kunskap, erfarenhet och eftertanke.”

(Erik Arnér, utrikesjournalist.)


”Bengt G Nilsson är en ovanlig utrikesjournalist, i alla fall inom det svenska skrået. Han föredrar nämligen att tänka själv, i stället för som alla andra.”

(Johan Sundeen, idéhistoriker.)



I tyst samförstånd


Det här är den häpnadsväckande berättelsen om Sveriges icke officiella men likväl existerande taktiska samarbete med Sovjetunionen under kalla kriget. Moskva ville förvandla europeiska kolonier i Afrika till sovjetiska lydstater, samt underminera apartheidregimen i Sydafrika och föra ANC till makten. I det projektet dök en lika oväntad som villig partner upp, nämligen Sverige. En outtalad ansvarsfördelning utvecklades.


- Västvärlden, det vill säga Sverige framför allt, vägrade att leverera vapen till befrielserörelserna i södra Afrika. Vi svenskar var helt medvetna om att den där vapensidan, till gerillan, den skötte Sovjetunionen, berättar författaren Per Wästberg som var djupt engagerad i Sveriges stöd till rebellgrupper i södra Afrika.


Det svenska stödet till kommunistiska befrielserörelser i Afrika inleddes på 1960-talet och pågick i flera decennier. Totalt överfördes många miljarder kronor, ofta i hemlighet utan att vare sig riksdag eller skattebetalare visste om det. Förre statsministern Ingvar Carlsson berättar i boken att han och regeringen medvetet valde att inte känna till detaljer i den hemliga verksamheten. Stödet hanterades till stor del av tjänstemän på Sida och UD av vilka många hade uttalade vänstersympatier. Pengarna gick till rörelser som hade en privilegierad ställning hos Sovjetunionen.





Operation Axum


Operation Axum är en politisk thriller som utspelar sig huvudsakligen i Israel och Etiopien. Manlig huvudkaraktär är den svenske antikvitetsexperten och konstförfalskaren Martin Gabler. Kvinnlig huvudkaraktär är den unga etiopiska kvinnan Rebecca, vars bakgrund länge är oklar. De möts av en slump men det visar sig att de har mer gemensamt än någon kunde tro. Mot sig har de tre sammansvurna män. Den historia som utvecklas har mångtusenåriga, bibliska anor. Men den handlar om vår tids mest skrämmande domedagsscenario. 

Operation Axum finns även som ljudbok på Storytel inläst av Stefan Sauk.


Några pressröster:


“Nilsson är skicklig på att skapa en gastkramande spänning med
igenkännbara miljöer, tvära kast och en yttre handling som gör att historien verkar fullt rimlig och möjlig. Romanen vänder sig till en publik som uppskattar äventyrsromaner med en politisk dimension och tyngd.”

(Jörgen Hammenskog i BTJ-häfte nr 16 som är vägledande för bibliotekens inköp.)


”Vill du ha spänning med hisnande historiska perspektiv, då är det här din bok. En storslagen och politiskt laddad spänningsroman.”

(Resemagasinet Vagabond.)


”Välskriven och spännande fram till sista sidan. En mycket bra politisk thriller.” (Tidningen Kulturen Elisabeth Brännström)


”Fantasieggande blandning av historiska fakta och kristna, judiska och afrikanska myter.”

(Lars Anders Johansson | Svensk Tidskrift.)


“Den som tyckte att Da Vincikoden var spännande kommer att älska den här boken. Frågan är om inte Nilsson överträffar Dan Brown.”

(Tidningen Frimuraren, medlemsorgan för Svenska Frimurare Orden.)




Sveriges afrikanska krig


Hösten 2008 gav jag ut reportage- och debattboken Sveriges afrikanska krig. Den handlar om hur svenskt bistånd i flera decennier har finansierat krig och stöttat diktaturer i Afrika.


Några pressröster:


”Det är ta mig fan det bästa jag läst på länge. Så snälla, läs denna bok och få en helt annan syn på hur människor i nöd ska hjälpas.”
(Johanne Hildebrandt, Aftonbladet)


”En samling stilsäkra reportage med historiskt siktdjup.”
(Stefan Helgesson, Dagens Nyheter)


”Bengt Nilsson har onekligen argumenten på sin sida.”
(Mats Wingborg, Sidas tidning Omvärlden)


”En uppgörelse med den svenska statens bidrag till allsköns krigsherrar och diktatorer… flera som redan läst Nilsson är lyriska.”
(Per Gudmundson, Svenska Dagbladet)


“Sweden finances wars in Africa, says a new book by a Swedish journalist and writer, Bengt Nilsson. Like a bomb blast, the book, published in September 2008, unveils how Swedish aid is diverted to fund wars in Africa. “

(Moussa Awuonda i den internationella tidskriften New African.)



Oljans pris 

Det här är berättelsen om hur oljan i Afrika förändrar allt, till det bättre eller sämre. Boken handlar till stor del om Lundin Oil i Sudan men även om oljeindustrin i andra afrikanska länder. 


Några pressröster:


"Oljans pris av Bengt G Nilsson har de senaste två dagarna förgyllt min tillvaro. Med förgyllt så menar jag precis detta. Nilsson tillhör, inom journalistiken, en utrotningshotad art. Kunnig, neutral och med ett fängslande språk tar han oss med på en resa genom Östafrika som kan liknas vid en socialantropologisk doktorsavhandling i skönlitterär form. Nilsson är sannolikt en av väldigt få som förstått komplexiteten som uppstår när olja och internationellt kapital möter Afrika".

(Johan Westerholm, krönikör och samhällsdebattör.)